Inkomstenbelasting vs. jou als ondernemer

Moet je aangifte doen voor inkomstenbelasting? TOP! Dit betekend dat je winst maakt!

De meeste kosten kun je ten lasten brengen van je winst. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel:

O.a. voedsel, drank, representatiekosten, congressen, seminars, excursies en studiereizen. Hier geld een drempelbedrag van €4.400,- wat niet in aanmerking komt om af te trekken. 

Zakelijke reiskosten die je hebt gemaakt met je privé auto/fiets kun je ook  aftrekken en hier krijg je €0,19 per kilometer voor terug.

Wanneer je als ondernemer investeringen hebt gedaan door de aankoop van bedrijfsmiddelen, kom je in aanmerking voor de KIA (kleininvesteringsaftrek) zolang het totaal geïnvesteerde bedrag ligt tussen de €2.300,- en € 306.931,-. Hoe veel je terug kan krijgen kun je gemakkelijk terugvinden op de site van de belastingdienst als je zoekt op investeringsaftrek.

Wanneer je minimaal 1.225 uur werkt, kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dit bedrag is vastgesteld op €7.280,-. Ben je starter dan kom je ook nog in aanmerking voor een extra aftrek van €2.123,-!

Werkt je fiscaal partner mee in je onderneming en is dit in een heel jaar minimaal 525 uur geweest? Dan kom je in aanmerking voor de meewerkaftrek wat tussen de 1,25% en 4% van de winst betreft.

Dan bestaat er ook nog de MKB-winstvrijstelling die geldt voor alle ondernemers. De hoogte van deze vrijstelling is 14% van je winst nadat alle andere aftrekposten, als zelfstandigenaftrek, er af zijn gehaald.

DelenTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

^