Inkomstenbelasting vs. Particulieren: deze tips helpen je op weg!

Zoals waarschijnlijk ook voor jou bekend, kan de aangifte dit jaar pas gedaan worden vanaf 1 maart en dit jaar tot 1 mei in plaats van 1 april.

Aangifte kun je dit jaar op vier manieren doen:
1. Op papier
2. Door het aangifteprogramma te downloaden
3. Online via www.belastingdienst.nl
4. Via de aangifte-app (grote kans dat minder gegevens vooraf zijn ingevuld dus wees hier extra zorgvuldig mee)

Om voor jou ook zo veel mogelijk uit je aangifte te kunnen halen, geef ik hier wat tips en punten waar je op moet letten.

Let op! Heb je een brief ontvangen met het verzoek om aangifte te doen en je doet dit niet voor 1 mei of vraagt geen uitstel aan? Dan kun je een boete verwachten tussen de €369,- en €5.278,- ,en dat wil je echt niet.

Weet je al van te voren dat je moet bijbetalen? Dan is jouw deadline op 1 april. Hiermee voorkom je dat je 4% rente moet betalen over je aanslag, wel zo fijn!
De belastingdienst vult jouw gegevens van te voren al voor je in. Check deze wel altijd want dit gebeurd helaas niet foutloos. De meest voorkomende fouten, komen voor in box 3, maar check ook zeker box 1 en 2!

Fiscaal partnerschap
Heb je een fiscaal partner? Dan heb je de mogelijkheid om te schuiven met bepaalde inkomsten en aftrekposten, waar je geld op kunt verdienen. Het is bijvoorbeeld slim om de aftrekposten op de meestverdienende partner te schuiven maar doe dit niet zonder nadenken met alle posten. Let er wel op dat het hoogste inkomen ook met aftrekposten nog het hoogste is.

Heb jij zelf of je fiscaal partner geen of weinig inkomsten, dan kan diegene in aanmerking komen voor de algemene heffingskorting die kan oplopen tot €2103,-!

Inkomen
WW, Pensioen of AOW dienen ingevuld te worden bij uitkeringen en afkoopsommen. Het wordt vaak genoemd als fiscaal loon, wat het verwarrend maakt omdat het in feite helemaal geen loon of inkomsten is.

Als je minimaal 1 keer per week met het OV naar je werk gaat, het wordt niet volledig vergoed en je hebt een reis- of OV-verklaring, kun je gebruik maken van reisaftrek. Dit kun je invullen op je aangifte. Wees jezelf er wel van bewust dat de belastingdienst om je vervoersbewijzen kan vragen. Download dus altijd je reisgegevens van je OV-Chipkaart, deze worden namelijk maar 18 maanden bewaard op internet.

Eigen woning
Als je geld hebt geleend van je familie voor je eigen woning, kun je de aan hun betaalde rente aftrekken bij de belasting. Dit kan alleen als er tijdig is doorgegeven aan de belastingdienst dat je een annuïtaire lening hebt afgesloten bij je familie.  Ben je degene die het geld uitleent, dan geldt dit niet voor jou.

Ben je in het bezit van een eigen woning dan zijn de volgende posten aftrekbaar:

  • Rente over je schuld door de aankoop of het onderhoud aan je woning.
  • De vooruitbetaalde rente kun je aftrekken die betrekking heeft op de reeds betaalde rente over de eerste 6 maanden van 2015.
  • De boeterente die je hebt moeten betalen bij het oversluiten van je hypotheek.
  • De notariskosten zijn aftrekbaar die zijn gemaakt bij het opstellen van de hypotheekakte of doorhaling hiervan.
  • Kosten van de hypotheekadviseur zijn aftrekbaar indien deze ook daadwerkelijk via deze tussenpersoon is afgesloten.
  • Kosten die gepaard gaan met NHG.
  • Bouw- en grondrente.
  • Alle rente die gepaard gaat met hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 1996.
  • De rente over de restschuld.
  • Termijnbetalingen die te maken hebben met erfpacht of opstal.

Let wel op dat je de WOZ waarde van 2014 gebruikt en niet de gegevens die je onlangs hebt ontvangen over de WOZ waarde van 2015.

Zit je in de situatie dat je een nieuw huis hebt gekochten maar je oude huis nog niet verkocht? Dan mag je de hypotheekrente van je oude huis aftrekken over 2014 als je hier ergens tussen 2011 – 2014 nog hebt gewoond. Ook al staat het nu leeg voor de verkoop.
Woon je nog in je oude huis omdat je nieuwe in aanbouw is of nog niet bewoonbaar en wel voor 2017? Dan mag je de rente van je nieuwe huis ook al aftrekken.

Sparen & Beleggen
Het kan tegenwoordig helaas goed mogelijk zijn dat je belegging waardeloos is geworden. Was dit het geval op 1 januari 2014, dan hoef je deze niet mee te nemen in box 3 bij de aangifte. Dit scheelt weer!

Als je belegt is de kans groot dat je ook dividend krijgt uitgekeerd waar belasting op wordt ingehouden. Denk er aan dat je dit ook aangeeft op je aangifte.

Wist je dat beleggen in de zogenaamde “groene beleggingen”  een extra heffingskorting van 0,7% oplevert die je kunt claimen in box 3?

Kinderopvang, zorgtoeslag & huurtoeslag
De toeslagen zijn nog aan te vragen tot 1 september van dit jaar. Het kan zijn dat je uitstel hebt aangevraagd voor je aangifte inkomstenbelasting tot na 1 september en je hebt deze ook gekregen? Dan gaat de aanvraag voor de toeslagen hier in mee.

Vanaf 2014 zijn de regels die betrekking hebben op de kinderopvangtoeslag veranderd. Je word geacht deze toeslag aan te vragen binnen 3 maanden na de eerste dag dat je gebruikt maakt van de kinderopvang.

Scheiding & Alimentatie
Partneralimentatie die is betaald is aftrekbaar bij de belastingdienst zodra er geen sprake meer is van een gemeenschappelijke huishouding. Ditzelfde is van toepassing op de eventueel betaalde afkoopsom.

Kinderalimentatie is niet aftrekbaar. Mocht het zo zijn dat jij degene bent die de kinderalimentatie betaald en je kind is onder de 21 jaar, dan bestaat er de mogelijkheid dat je de kosten kunt aftrekken als kosten voor levensonderhoud.

Mocht je in scheiding liggen dan zijn de advocaatkosten en de kosten van het proces never nooit aftrekbaar voor degene die de alimentatie betaald, maar wel voor de ontvanger ervan!

Het gebeurd dat bij een scheiding de hypotheek overblijft. Zodra je geen fiscaal partners meer van elkaar bent, kun je alleen nog het rentedeel van de hypotheek aftrekken dat daadwerkelijk door jou zelf is betaald. Het andere deel is niet aftrekbaar, zelfs niet als je zwart op wit hebt afgesproken dat 1 van de 2 alles betaald.

Studiekosten
Wat heel fijn is, is dat de aftrekbaarheid van studiekosten sinds 2013 gemakkelijk is geworden. De uitgaven zijn aftrekbaar zodra ze tussen de €250,- – € 15.000,- liggen. Het gaat hierbij om lesgeld, cursusgeld, collegegeld, examengeld, promotiekosten en leermiddelen die verplicht zijn gesteld door de onderwijsinstelling.

Het kan zijn dat je als student toch niet in aanmerking komt voor deze aftrekposten. Zodra je een baan hebt naast je studie, kom je in aanmerking voor de algemene heffingskorting. Zodra dan je inkomsten hoger zijn dan je aftrekbare kosten, zul je geen teruggave ontvangen.

 

 

 

DelenTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

^