Heb jij als ZZP’er je pensioen wel goed geregeld?

Je bent zelfstandige geworden omdat je de vrijheid en zelfstandigheid wilde hebben. Maar waarom regelen zo veel zelfstandigen hun pensioen dan zo slecht?

Een groot deel van de ZZP’ers weet nu al dat zij op hun pensioenleeftijd niet uit zullen komen met hun pensioeninkomen. Ondanks dat dit bekend is zijn er nog maar weinig die momenteel aan het sparen zijn voor hun pensioen.

Best vreemd alsje het mij vraagt…

In een kamerbrief die vorig jaar is geschreven zijn de schrikbarende cijfers terug te vinden. Het blijkt dat een groot deel wordt geconfronteerd met een inkomensverlaging met 50% van de jaaromzet zodra zij met pensioen gaan.

Daar komt bij… als je niet zelf je pensioen regelt, krijg je alleen een AOW uitkering van zo een €1.100,- bruto per maand (gebaseerd op 1 persoon).Daar blijft dus weinig van over…

Sinds 1 januari 2015 is er de mogelijkheid om je pensioen op te bouwen als zelfstandige waarmee je zelf beslist hoeveel je opbouwt en of je opbouwt. Dit wordt geregeld via een collectieve pensioenregeling.

Natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijkheden door zelf een (fiscaal vriendelijk) spaarpotje te beginnen. Dit vergt alleen wel wat discipline om er dan ook daadwerkelijk van af te blijven tot de leeftijd dat je met pensioen wilt gaan.

Ook wordt de mogelijkheid geboden om een lijfrente (bij een verzekeraar) of een bankspaarrekening te gebruiken voor de opbouw van je pensioen. Je stort hier eenmalig of periodiek geld op en dit geld wordt door de belasting niet gezien als eigen vermogen. Tevens is het aftrekbaar voor de belasting.

Nog een andere optie, een waar ik niet zo’n fan van ben, is dat je gebruik kunt maken van een fiscale oudedagsreserve. Dit houdt in dat je jaarlijks 12% inhoud op je winst, waar je dan op dat moment ook geen inkomstenbelasting over betaald. Het addertje onder het gras hierbij is alleen dat zodra je besluit gebruik te willen maken van dit potje, je in 1 klap alle inkomstenbelasting moet betalen over het totaalbedrag dat is opgespaard. Zo kan het dus alsnog een flinke financiële tegenvaller zijn. Als je het namelijk niet redt om de inkomstenbelasting op dat moment te betalen, dan blijf je ook nog een zitten met een belastingschuld.

Of je binnen de beroepsgroep valt waarbij een verplichte pensioensregeling geldt, kun je checken bij je vakvereniging. Voorbeelden zijn o.a.  huisarts of schilders.

Dus.. heb jij je pensioen geregeld?

 

DelenTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

^